- PROGRAMMA SCHOOLJAAR 2023 - 2024
Theorie
Wij hopen dat we dit jaar een zelfde directe beleving zullen kunnen bereiken wanneer we ons bijvoorbeeld zullen laten meetrekken door de vaak ontroerende sermoenen van de Boeddha.
Tantrisme
1. Shrî Yantra
2. Tantrisme
Tantra is niet echt een wijsheidsleer of darshana zoals sommigen die al kennen maar een hoogtepunt van het symbolisch denken van de mensheid zelf. Hoewel het Hindoeïsme doordrongen is van tantra zonder het misschien zelf te beseffen, is er tegelijk een heel grote weerstand tegenover aanwezig. Wij zullen dit ingewikkeld fenomeen bestuderen in sommige boeiende aspecten, want zoals we het al beginnen te vermoeden is geen onderwerp zo verborgen en zo veel omstreden als dit.
3.Shiva en Shakti
(als aspect van Prakriti maar ook van de Grote Godin) zijn de grote protagonisten (hoofdrolspelers). De kleine protagonisten zijn alle mensen die streven naar individuele bewustwording.
een van de fundamentele teksten van
Geschiedenis van de Indusbeschaving
Het Boeddhisme
Het Boeddhisme zullen we verdelen in.
Dit is de studie van het Boeddhisme van de Boeddha zelf (6eE voor X). Door hemzelf geleefd, beleefd, ervaren en tot Verlichting gebracht. Na deze Verlichting begint hij met zijn prediking en drukt daarbij vooral op het feit dat alles wat hij verkondigt, voortkomt uit de ervaring van een mens, dat hij een mens is en geen God, en dat hij nooit wil vereerd worden na zijn dood zodat alle mensen zich zouden in
staat voelen zijn Weg te volgen. De Leer van Boeddha : de Vier Edele Waarheden die de mens in staat moeten stellen om uit het op de wereld alom aanwezige Lijden te geraken via Zijn pad.
Dan behoort het Hînayâna tot het Theravâda (ongeveer 5 eeuwen later), dat dan al naar het Zuiden toe, buiten India verspreid is, en zijn eerste concilie heeft bijéén geroepen om de Leer van Boeddha zuiver te bewaren. Deze periode wordt het Theravâda Boeddhisme genoemd, dat van de “Ouden”, die in de geest nog redelijk dicht bij Boeddha staan. Dit Theravâda, al overgaand naar Mahâyâna gedachten wat wil zeggen, niet alleen voor monniken maar de gewone mens, iedereen.
Uit het Hînayâna ontwikkelt zich het Mahâyâna Boeddhisme dat meer nadruk legt op het feit dat de mens niet noodzakelijk monnik hoeft te zijn maar dankzij de Leer toegang krijgt tot het Nîrvâna, de uiteindelijke bevrijding uit het Lijden.
Dit ontwikkelt zich uit het Mahâyâna Boeddhisme verrijkt en aangevuld door Tibetaans erfgoed en tantrische invloeden die hier hun hoogste ontplooiing kennen. Door een speling van het lot komt dit Boeddhisme terug
Fysiologie - spijsvertering
Psycho-somatische ziekten
Mantra
Staande houdingen en Prânâyâma
Inlichtingen
Wekt het programma jouw interesse voor een opleiding of wil je een bepaald vak volgen dan kan dat.
Wil je graag meer inlichtingen neem dan contact met Hade via
0495/54 55 47
of
inschrijving@yogainstituut.be
De oprichtster en bezielster
Lic. Paula De Nève – Bout
Lic. Paula De Nève – Bout
Directrice
Hade De Nève
Directrice Hade de Neve
Wil je graag meer inlichtingen?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op via dit formulier.