Hoe het lijden overstijgen in drie stappen –Geert Vancoppenolle

Het vasthangen aan de khandhā als oorzaak van lijden.
De eerste nobele waarheid in het Boeddhisme luidt:
“Geboorte is dukkha, verouderen is dukkha, de dood is dukkha; spijt, klagen, pijn, rouw, & wanhoop zijn dukkha; associatie met wie je niet graag ziet is dukkha; scheiding van je geliefden is dukkha; niet verkrijgen wat je wil is dukkha.
Kortom, het vasthangen aan de vijf khandhā is dukkha.“ (SN 56.11)

De khandhā is het proces, bestaande uit 5 elementen, waarmee we omgaan met wat gebeurt in ons dagelijks leven. Door veelvuldige herhaling van dit proces ontstaan er diep ingesleten reactiepatronen waar we moeilijk uit geraken. Dit is de reden waarom we lijden. In deze lezing verkennen we het lijden en de 5 elementen van de khandhā. We zien hoe dit het karrespoor van je reactiepatroon maakt, hoe dit je persoonlijkheid vormt. Zo kom je tot inzicht hoe het vasthangen in je reactiepatroon je ongelukkig maakt. We verkennen hoe je dit lijden in 3 stappen kan overstijgen.

In de lezing worden de Boeddhistische termen uitgelegd en geïllustreerd met voorbeelden. Met praktische oefeningen kan je dit op je dagelijks leven leggen en zo tot dieper inzicht komen. Op die manier verkennen we de Boeddhistische bronnen van mindfulness en heartfulness. Optioneel kan je voor jezelf nagaan waar in deze elemen ten van het Boeddhisme de overeenkomsten en verschillen zitten met de yoga darshanas.

Wanneer?
23 maart 2024 van 9u tot 13u
met een pauze in between.

Prijs: 20 Euro
Aanmelden: inschrijving@yogainstituut.be